064 22 22 152 Kneginje Ljubice 22, Stari Grad / Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 29, Dedinje

Lego WeDo 2.0

Lego WeDo 2.0 program

Lego robotika wedo 2.0. je program LEGO Education učenja bazirana na STEM principu koja obuhvata 4 discipline (nauka, inženjertvo, matematika I tehnologija). Za razliku od obrazovanja koje je u školama podeljeno na predmete, STEM edukacija pristupa rešavanju problema koristeći znanje iz svih ovih područja istovremeno.

Šta se radi na časovima Lego robotike?

Na časovima Lego robotike deca se upoznaju sa osnovnim principima programiranja, gradeći robota od Lego kocki, zatim programiraju isti pomoću tableta, a uz to razvija se opšta kultura jer se obrađuju teme iz raznih životnih situacija.

Svaki od naših časova izvode se po zadatoj strukturi u četiri koraka, a to su:

Motivacija
U prvome delu, polaznici se motivišu za aktivnost koja sledi uz pomoć animiranoga filma i popratne priče. Tokom predavanja veliki naglasak daje se na razumevanju i raspravi o zadatoj temi, te uviđanju prednosti i mana određenog dizajna.
Izgradnja
Zatim polaznici grade zadati model u paru tako da razvijaju timski duh i vežbaju komunikaciju u kreativnim procesima i rešavanju problema.
Razmatranje
Sledi deo razmatranja modela, mogućih poboljšanja, te merenja funkcionalnosti. Potstiče se diskusija o modelu i njegovim elementima. Deca tada uče da prime i daju kritike, precizno i pošteno da upoređuju rezultate, I na kraju biraju najbolju ideju.
Nastavak
U završnom koraku izvode se sve izmene koje su indetifikovne u fazi razmatranja. Ovo je inače najzabavniji deo jer deca isprobavaju svoje ideje na modelu.

Zašto je Lego robotika dobra za moje dete?

Zato što razvija:

Finu motoriku
To su pokreti malih mišića koji kontrolišu ruku, prste i palac i omogućavaju detetu da izvrši zadatke poput ubacivanja sitnih predmeta, vezenja, crtanja, držanja olovke, pisanja i sl.
Koordinaciju oko-ruka
Koordinirana kontrola pokreta oka s pokretom ruke, kako bi se ostvarila kretanja poput posezanja, grabljenja, hvatanja.
Razvoj logičko – matematičkih veština
Uključuje razvoj mentalnog razmišljanja i shvatanja matematičkih pojmova, kao što su veličina, boja, oblik, količina, brojevi, aritmetički znakovi, razvrstavanje, simetrija, merenje i sl.
Kognitivni razvoj
Istraživanje novoga, sticanje iskustava i bogaćenje znanja.

Po kom principu funkcioniše Lego robotika?

Lego robotika je bazirana na STEM principu koja obuhvata 4 discipline (nauka, inženjertvo, matematika I tehnologija). Za razliku od obrazovanja koje je u školama podeljeno na predmete, STEM edukacija pristupa rešavanju problema koristeći znanje iz svih ovih područja istovremeno.

Koliko traje ceo program?

Program Lego robotike traje 5 meseci, jednom nedeljno u trajanju od 90 min (2 školska časa) . Radi visokog nivoa interaktivnosti, radimo sa manjim grupama do 10 učenika. Kurs se održava u prisustvu visokoobrazovanih i iskusnih predavača, a sva potrebna oprema obezbeđena je od strane organizatora.